Delatnosti Activity

LED RASVETA

Likovi:
Like Down:
Kreirano:
27 авг 2021

LED RASVETA

 Proteklih par godina, možemo primetiti da se upotreba LED tehnologije znatno povećala – To naravno nije slučajnost. Light Emitting Diode, poznatija kao LED Rasveta je definitivno jedan od najboljih načina da unesete idealno osvetljenje u Vaš dom.
LED Rasveta je ne samo idealna za unutrašnje prostore, već i za spoljašni ambijent poput dvorišta, prilaza, parkinga, itd. Samim tim vidimo da je se LED tehnologija poprilično izdvaja u polju rasvete.
Takođe, kao što i sami znate, korišćenjem LED rasvete možete uštedeti dosta električne energije. Pored toga, samo osvetljenje koje ovakav vid rasvete pruža je bolje i ’’udobnije’’ od ostalih tipova osvetljenja.
Samim tim, hajde da se bacimo na malo detlajniji pregled LED Rasvete. Hajde da vidimo šta nas tu čeka!

LED Rasveta vs Klasična Rasveta – Razlike 
Led-inografic

Pre nego što se upustimo u dalje detaljisanje LED Rasvete, bitno je da napomenemo glavne razlike između LED i Klasične Rasvete. Dakle, jasno je da razlike postoje, to možete videti i svojim okom. 
Baš zbog toga smo mi tu da objasnimo sve bitne stvari oko ova dva tipa rasvete, a koje Vam mogu pomoći da sklopite celu sliku u rasveti.Najbitnije razlike između LED i Klasične Rasvete:  

• Način rada
• Dizajn
• Ušteda energije
• Životni vek


Kao što i sami vidite, ova četiri polja su dovoljna kako biste na najbolji način uvideli razliku između ova dva tipa rasvete. 
1) Način RadaUkoliko niste znali, klasična rasveta vuče svoje korene još od pronalazka Tomasa Edisona iz 1879. Ovaj pronalazak, tačnije sijalica, u sebi poseduje sijalično vlakno ili filament koji proizvodi i toplotu i svetlost kada energije prođe kroz njega. 
Na taj način, obična sijalica ne samo da osvetljava, već i greje prostor oko sebe. To se danas u većini slučajeva smatra velikom manom jer je onda potrebno rashlađivati prostor u kome se nalaze takve sijalice. Sa druge strane imamo LED sijalicu koja radi na potpuno drugačiji način. Naime, LED sijalica generiše elektrone koji stvaraju protone. Protoni su u stvari svetlost koju mi možemo da vidimo golim okom, naravno u zavisnosti od inteziteta. 
Samim tim, LED rasveta omogućava veoma efektivniji način rada gde se električna energija koristi samo za proizvodnju svetlosti a ne i toplote. Uglavnom se za LED rasvetu vezuje termin ’’Hladna Rasveta’’, baš zbog njenog načina rada, koji je znatno bolji od klasičnog.
2) DizajnKada govorimo o dizajnu jednog tipa rasvete, nije dovoljno fokusirati se samo na sijalični tip. Naime, klasična rasveta se uglavnom svodi na sijalični tip gde uglavnom sijalice variraju po veličini i jačini. Kod LED rasvete susrećemo se ne samo sa sijalicama, već i sa reflektorima, čipovima, i ostalim delovima. To je samo jedna od mnogih prednosti koje LED rasveta nudi, mogućnost korišćenja raznog tipa rasvete u svakoj situaciji. Pored toga, performans LED rasvete ne zavisi toliko od dizajna ili oblika dok kod klasične sijalice i najmanja promena u obliku dovodi do velikih problema.
3) Ušteda EnergijeDefinitivno najveća razlika koju možete da primetite između LED i Klasične rasvete je ušteda energije. Kao što smo već napomenuli, Klasična sijalica proizvodi i toplotu i svetlost, samim tim koristi znatno više energije za taj proces.
Sa druge strane, LED sijalica putem energije pravi protone koji emituju svetlost bez rasipanja energije na toplotu. Samim tim, ušteda energije je ZNATNO VEĆA kod LED Rasvete.
4) Životni VekJoš jedne velika razlika je životni vek sijalice. Naime, Klasična sijalica traje određen period i sklona je kvaru ili potpunoj nemogućnosti za rad. Dok, sa druge strane LED sijalica traje najmanje  pet puta duže od obične klasične sijalice, i stabilna je u svom radu.
Pored toga što LED traje znatno duže, takođe je i pouzdan kada su u pitanju uslovi rada. Gotovo je sigurno da LED sijalica može da radi i u najtežim uslovima dok se obična sijalica vrlo brzo kvari.
LED Rasveta – Tipovi i Uređaji Pored novog i funkcionalnijeg dizajna, LED rasveta je takođe i veoma korisna. U to ime, hajde da pogledamo neke od najpoznatijih LED uređaja i da vidimo njihove sposobnosti.

Reflektori

Prvi među jednakima se nameću LED reflektori. Ovaj izuzetno koristan uređaj je specijalno napravljen da omogući izvanrednu osvetljenost na mestima gde nema puno svetlosti. Takođe, LED reflektori se koriste i u noćnim uslovima, pogotovo na gradilištima.
Dakle, zaključujemo da su LED reflektori već zauzeli svoje mesto u jedne od najkorisnijih uređaja iz LED Tehnologije.Idealni su za osvetljivanje sledećih mesta:• Garaža• Parking• Dvorište• Skladište• Gradilište• Prolazi• Ulice• Putevi
Jasno je da se upotrebom LED reflektora znatno poboljšava vidljivost na raznoraznim mestima. Takođe, bitno je da se napomene da su oni u većini slučajeva prenosivi i samim tim Vam omogućavaju prikladniju upotrebu.
Pored toga, LED reflektore možete naći u različitim snagama, tu poznajemo reflektore od 10W do 500W.

Paneli

Nasuprot reflektorima, u LED porodicu spadaju i LED paneli. Naime, oni su specijalno dizajnirani da omoguće besprekorno finu i udobnu svetlost unutar neke prostorije. Oni nisu kao reflektori koji se koriste u spoljašnjim uslovima i zato su znatno osetljiviji.
No, to nije nikakva mana jer se LED paneli veoma lako montiraju i pružaju veoma jaku svetlost, bez obzira na okolnosti. Njihova primena je šarolika i možete ih koristiti u bilo kojim prostorima.
Njihova snaga uglavnom zavisi od broja čipova koji je ugrađen u njih. Svaki čip doprinosi jačini svetla i kvalitetu osvetljenosti takođe. Pored toga, LED panele možete naći u raznim izdanjima, kao što su:• 3W• 6W• 12W• 18W• 24W• 48W

Uglavnom su dizajnirani u okruglom obliku, ali za posebne prilike možete naći i one u kvadratastom obliku. Postoje Nadgradni i Ugradni modeli u zavisnosti od toga da li se kače na zid ili na plafon.

Sijalice

Definitivno najpoznatiji uređaj koji LED tehnologija podržava su sijalice. Za početak, postoje razne sijalice u raznim oblicima. Takođe, one variraju po jačini i udobnosti svetla kako bi Vam omogućili da uklopite najbolji mogući model u Vaš dom.
Dakle, razlikujemo:• Sijalice E27• Sijalice E14
• Sijalice GU10• Sijalice MR16• Sijalice RGB
Suština ove razlike je uglavnom u sijaličnom grlu. Dakle, svi ovi tipovi sijalica su pogodni za unutrašnje osvetljenje  bez obzira na okolnosti. Takođe, RGB sijalice nude mogućnost ukrašavanja enterijera prelepim bojama. One se takođe koriste i u druge svrhe kao što je obeležavanje određenih prostora tačno jednom bojom.

Neonke

Što se tiče neonki, nema puno šta da se kaže. Ovaj tip LED rasvete je poprilično koristan kada su u pitanju manje prostorije. LED neonke su poznate po svojoj izuzetno maloj potrošnji i prelepom svetlošću.
Pored toga, na Vama je da odličite koje tip LED neonke želite da uzmete jer se i one razlikuju po svojoj snazi. Tako da je uvek preporučljivo da odaberte onu koja zadovoljava Vaše potrebe.
Evo nekih mesta gde se korsite određene LED neonke:

  • Skladišta – Preporučljivo je koristiti LED neonke najjače snage
  • Prolazi – Ovde je idealno ugraditi LED neonke srednje snage
  • Kupatila i ostale manje prostorije – Ovde je dobro ugraditi LED neonke najslabije snage

Još jedna stvar koja je jako bitna kod LED neonki je dužina. Naime, one dolaze u raznim izdanjima, tako da razlikujemo neonke od 1.5 metara, i one kraće. Sve u svemu, treba se ophoditi po svojim potrebama.

Spotovi

Zasigurno najinteresantiji deo LED rasvete su Spotovi. Oni su specijalno dizajnirane LED svetiljke koje u sebi imaju jedan ili više LED čipova. Koja je njihova primena? Kako se najbolje koriste?
Prvo, LED spotovi su osmišljeni sa idejom da služe kao sredstvo koje naglašava određeni deo prostorije. Najčešće možete naići na LED spotove na mestima gde se ističu neki predmeti ili uglovi. LED spotovi su takođe idealni za osvetljavanje prostorije, ali to nije njihova primarna funkcija. 

Ovde takođe pravimo razliku što se tiče načina ugradnje, pa razlikujemo:

• Ugradni Tip – Uglavnom se montira u deo zida ili nameštaja kao što je ormar, polica, i slično.

• Nadgradni – Uglavnom se montira u plafon.

Dakle, LED spot služi kako biste uneli onaj poslednji detalj u Vaš dom i time obezbedili prelepu atmosferu i udobno osvetljenje.

Strele

Nešto nalik LED neonkama, LED strele su svoje mesto zaslužile na potpuno drugačiji način. Naime, ovaj tip LED rasvete se uglavnom koristi kada svi drugi tipovi zakažu. To znači da LED strele pružaju nešto bolji vid upotrebe i osvetljenje na mestima gde druge svetiljke ne mogu da dopru.
Idealne su za osvetljivanje prolaza, nezgodnih hodnika, ulaza, garaža, i slično. Pružaju izvanredno osvetljenje iako nemaju puno snage. LED strele u sebi imaju specijalno napravljen LED čip koji je pozicioniran na tačno određenom mestu gde pruža jaku i snažnu svetlost.

Plafonjere

Kao što ime ukazuje, LED plafonjere se uglavnom koriste kako biste uneli lepo i udobno svetlo u Vaš dom. Većina plafonjera su lako ugradive i veoma lepo dizajirane, tako da se savršeno uklapaju u svaki enterijer.
Njihova jačina i funkcionalnost su na najvišem mogućem nivou, što znači da i ovde možete praviti razliku u osvetljenju. Dakle, na Vama je da se odlučite koji tačno tip LED plafonjere da izaberete.
Savetujemo da se opredelite za nešto slabije po jačini ukoliko biste ih montirali u spavacoj sobi.

Vodootporne

Velika većina LED uređaja je porpilično izdržljiva na razne vremenske okolnosti. Ipak, nisu svi uređaji iz LED porodice namenjeni da budu i vodootporni. Baš zato, ove nailazimo na LED svetiljke koje se ističu svojom snagom i izdržljivosti. Naime, ovaj tip LED svetiljki možete koristiti ili u spoljašnjem ambijentu ili u unutrašnjem, razlike nema. U oba slučaja je zagarantovana adekvatna funkcionalnsot i besprekoran rad. Samo neke od ovih svetiljki su specijalno napravljene za tačno određenu svrhu, tu ubrajamo:• LED akvarijumsko svetlo
• Vodootpornu LED svetiljku za spoljašnju ugradnju
Samim tim, možete i sami zaključiti da je ovaj tip LED rasvete poprlično specifičan jer je njegovo polje upotrebe veoma usko.

Panik lampe

Svaki poslovni prostor treba da poseduje određen broj panik lampi. Naime, ovaj tip LED rasvete ne samo da pruža adekvatno osvetljenje, već je i veoma koristan. Ukoliko se pitate po kom principu ove svetiljke rade, onda ćete se iznenaditi.
Dakle, Panik Lampe se uključuju istog sekunda kada nestane struja u određenom prostoru. To znači, da je ovo pomoćni tip rasvete koji zna da bude veoma neophodan po neki put.Baš zato se i koristi najčešće u poslovnim prostorijama, mada se i neretko viđa u porodičnim domovima, pogotovo u podrumima. 
Najbolji deo kod svake panik lampe je što se ona sama pali i gasi kada se svetlost ponovo pojavi u prostoriji.
Takođe, panik lampa drži svetlost od pvog paljenja najmanje 5 sati. U tom vremenskom periodu je veoma verovatno da će se struja vratiti i primarno osvetljenje ponovo uključiti.Pored toga, panik lampe se same pune nakon gašenja i za to im je potrebno par sati takođe. 

Led trake

Kao što smo već spomenuli, nisu sve LED svetiljke namenjene osvetljavanju prostora. Neke svoju funkciju nalaze u naglašavanju određenih mesta i uglova. Baš zato i postoje LED trake. 
Ovaj vid LED rasvete je najzastupljeniji u prodavnicama i mestima gde se izlaže neka roba. Samim tim, LED trake efikasno ,i bez puno potrošnje, naglašavaju neki deo prostorije po potrebi. 
Najbolji vid upotrebe ovakvog vida rasvete je to što je možete ugraditi apsolutno gde god poželite. LED trake su prenosive i ne vezuju se za jedno mesto. To ih čini veoma korisnim u raznim granama industrije.

Spoljna i nadgradna rasveta

Spoljna i nadgradna rasveta se uglavnom sastoji od već pomenutih LED uređaja. Međutim, nisu svi ovi LED uređaji napravljeni u vidu da pružaju adekvatnu rasvetu u spoljnom ambijentu.Naime, ovde razlikujemo:• Reflektore• Spotove• Lampe• Solarne Lampe
Kao što i sami vidimo, ovo nisu obični tipovi LED rasvete, već su opremljenim specijalnim komponentama koje direktno utiču na kvalitet i to u dobrom smislu.
Pored solarnih lampi, ostali tipovi se napajaju električnom energijom, ali ne troše puno. Pored toga, svaki tip veoma jako i lepo osvetljuje prostorije.

Baterijske Led lampe

Baterijske lampe imaju veoma široku primenu u današnjem svetu. Naime, gotovo svako uniformisano lice poseduje makar jednu baterijsku lampu, i baš zbog toga, ovaj tip LED rasvete mora da bude na zavidnom nivou, što i jeste.
Veoma je velika razlike između LED i obične baterijske lampe jer LED pruža gotovo dvostruko jače osvetljenje uz minimalnu potrošnju baterije. Samim tim, dobijate bolju rasvetu koja duže traje od obične lampe.
Pored baterijskih lampi standardnog tipa, u ovaj segment LED rasvete razlikujemo:• COB Lampe za glavu• Svetlosni Fenjer• Magnetno radno svetlo• COB Radno svetlo
Dakle, primena ovih lampi je zaista veoma velika. Možete ih koristiti u gotovo svim okolnostima i slobodno računajte na njihovu pomoć jer su veoma pouzdane.

Oprema

Pored svih ovih LED uređaja, dodatna oprema je veoma važna kako biste dobili pouzdanu svetiljku koja obezbeđuje udobno i jako osvetljenje. Pod dodatnom opremom uglavnom možemo videti:

• LED module

• Nastavak za LED traku

• Obujmice

• LED Čipove

• Konektore

• Kontrolore

Uz ove komponente, pod dodatnom LED opremom ubrajamo i neke druge stvari koje manje ili više utiču na kvalitet osvetljenja.

Dekorativna rasveta

Ono što LED rasveta nudi a obična nikako ne može, je dekoracija doma. Naime, LED dekorativna rasveta je specijalno napravljena u cilju ulepšavanja doma kroz svetlost. Bili biste poprilično iznenađeni kada biste znali koliko različitih tipova svetiljki ovde možemo da nabrojimo.
U to ime, LED dekorativna rasveta i jeste veoma popularna i gotovo je svi koriste kako bi uneli adekvatno osvetljenje u svoj dom.
Takođe se može koristiti i u neke druge svrhe, ali jasno je da se najbolje pokazuje u polju dekoracije.
BENIFICIJE LED RASVETEPored svoje izuzetno široke primene, LED rasveta nudi i veliki broj pogodnosi gotovo za svakoga. U to ime, hajde da pogledamo šta to tačno dobijamo upotrebom LED rasvete.

PRIRODNA SVETLOST

Prva, i definitivno najbitnija stvar koju LED rasveta nudi je svetlost koja je najpribližnija dnevnoj. Ovo znači da sa LED rasvetom možete uživati u prirodnoj svetlosti koja ne umara oči, već poboljšava kvalitet osvetljenja.
Pored toga, svi znamo da je prirodna dnevna svetlost najbolja i gotovo idealna kako biste obavili niz misaonih radnji. Baš zbog toga se LED rasveta preporučuje za sve one koji žele da čitaju, pišu, ili prosto obavljaju neku aktivnost koja umara i opterećuje oči.Dakle, LED rasveta je pogodna za oči – to je naučno dokazano.

UDOBNOST U VIDU OSVETLJENJA

Što se tiče samog osvetljenja, LED rasveta prednjači u svojoj konkurenciji. Naime, uređaji opremljeni LED tehnologijom obasjavaju prostor znatno više od ostalih. Iz tog razloga, većina ljudi koristi LED rasvetu kako bi adekvatno osvetlili neki deo prostorije ili celokupan prostor.
Takođe, kvalitet ovog osvetljenja je na najboljem mogućem nivou jer LED rasveta ne rasipa zrake i time smanjuje vidljivost u prostoru, ne! Baš nasuprot, određeni LED uređaji poput reflektora ili plafonjera, se fokusiraju na tačno jedan deo prostora čineći ga potpuno i kvalitetno osvetljenim. Na kraju, bitno je dodati da se LED rasveta koristi i u industrijske svrhe, i to na određenim mašinama koje iziskuju kvalitetno osvetljenje. 

POBOLJŠANJE AMBIJENTA

U svom domu je najlepše! Nije ni čudo zašto se ljudi kod kuće osećaju najudobnije kada se priviknu na određen ambijent. U to ime se LED rasveta javlja kao idealno rešenje za poboljšanje istog ambijenta. Samim tim, uz pomoć LED rasvete možete znatno lepše uredti atmosferu u Vašem domu.
Pored toga, LED rasveta je veoma funkcionala kada su u pitanju uslovi rada. Naime, dugovečnost i otpornost na razne vremenske uslove čine LED rasvetu najizdržljivijim tipom rasvete na svetu.To znači da LED rasveta može raditi besprekorno na izuzetno malim i veoma visokim temperaturama bez ikakvih problema.

MANJI TROŠKOVI

Pored svega što smo da sada naveli, smanjenje potrošnje električne energije je još jedna stvar koju LED rasveta nudi a ostali tipovi ne. Baš iz tog razloga se sve više ljudi odlučuje za ovaj tip rasvete.
Istina je da treba uložiti malo više novca u LED rasvetu, ali se to znatno isplati na duže staze. Takođe, emitovanjem svoje svetlosti, uređaji LED rasvete ne prave toplotu i time netroše dodatnu energiju.
Sve u Svemu – LED je BudućnostNema sumlje da je LED rasveta budućnost snabdevanja adekvatnim osvetljenjem. Na osnovu svega što smo do sada rekli, lako je zaključiti da se LED rasveta isplati. I baš zbog toga treba odmah prionuti na posao i naći sebi shodnu i prikladnu LED rasvetu.
Jer jedino na taj način možete u svoj dom da unesete divno osvetljenje koje znači više nego bilo koje drugo.

NAŠA FIRMA SKIDA POSTOJEĆU RASVETI I MONTIRA LED RASVETU 

-STAMBENE ZGRADE .

- FIRME

- KAFIĆE. 

- RESTORANE.

- HTELE.

- ITD. 

Nema još komentera...

Ostavite komentar

38908

Limit karaktera 400